allergist.gr

Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Άσθμα και αλλεργία στο φιστίκι



Τις τελευταίες μέρες μια πρόσφατη μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Thoracic Society 2015 (Cohn et al) και αφορά τα παιδιά με άσθμα έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.  
﷽﷽﷽ικ φιστργσθΣύμφωνα με αυτή τη μελέτη φαίνεται πως τα παιδιά που πάσχουν από κακώς ελεγχόμενο άσθμα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι ευαισθητοποιημένα στο φιστίκι. Οι ερευνητές καταλήγουν ότι στα παιδιά με δύσκολο άσθμα θα ήταν καλό να γίνεται έλεγχος για πιθανή αλλεργία στο φιστίκι.
Όπως ήταν αναμενόμενο η είδηση πήρε 
μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους γονείς των ασθματικών παιδιών.
Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο το "τοπίο".
Ευαισθητοποίηση σε κάποιο αλλεργιογόνο σημαίνει απλώς θετικό τεστ στο αλλεργιογόνο αυτό, χωρίς να υπάρχει στο ιστορικό μια ξεκάθαρη αλλεργική αντίδραση. 'Ετσι στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι τα παιδιά  αυτά μπορεί να έχουν θετικό τεστ (είτε prick test είτε RASΤ) για το φιστίκι, χωρίς να είναι πραγματικά αλλεργικά στο φιστίκι, το οποίο μπορούν να καταναλώσουν χωρίς πρόβλημα.

Η αλήθεια είναι είναι ότι ο "προληπτικός" έλεγχος στο φιστίκι που προτείνουν οι ερευνητές όχι μόνο αποτελεί περιττή και αδικαιολόγητη χρήση των πόρων αλλά δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη ιατρική διάγνωση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η διάγνωση ευαισθητοποίησης στο φιστίκι ελέγχει καλύτερα το άσθμα. Το άσθμα δεν είναι μια εκδήλωση ευαισθητοποίησης ή αλλεργίας στο φιστίκι ή οποιασδήποτε άλλης τροφικής αλλεργίας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:

• Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται με συγκεκριμένα συπτώματα (π.χ. κνίδωση, δύσπνοια, βήχας, έμετος, πτώση πίεσης, κ.λπ.), το αργότερο μέσα σε περίπου 2 ώρες από την κατανάλωση ενός ύποπτου αλλεργιογόνου.
• Το δύσκολο άσθμα δεν αποτελεί ένδειξη μιας "κρυφής" τροφικής αλλεργίας. Τα αλλεργικά τεστ για τα τρόφιμα δεν έχουν καμία ένδειξη στο άσθμα.
• Οι δερματικές δοκιμασίες ή οι αιματολογικές εξετάσεις δεν επαρκούν για να γίνει διάγνωση της τροφικής αλλεργίας. Ο έλεγχος για την παρουσία της ευαισθητοποίησης σε ένα τρόφιμο δεν έχει καμία αξία, και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως θετικός αν ο ασθενής δεν αναπτύσσει συμπτώματα μετά την κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής.
• Ενώ περίπου το ένα τρίτο των παιδιών με τροφική αλλεργία μπορεί να αναπτύξει άσθμα, και το άσθμα σε ένα παιδί με τροφική αλλεργία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πιο σοβαρές αντιδράσεις, οι κίνδυνοι αυτοί δεν σχετίζονται με το κακώς ελεγχόμενο άσθμα.

Αντίθετα, τα παιδιά με άσθμα πρέπει να υποβάλλονται σε αλλεργικές δοκιμασίες στα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, καθώς μπορούν να επωφεληθούν ώστε να πετύχουν καλύτερο έλεγχο.

allergist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου