allergist.gr

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ένα σπίτι χωρίς αλλεργιογόνα! Είναι εφικτό;




Δυστυχώς όχι!
Κανένας χώρος δεν μπορεί να "απολυμανθεί" πλήρως από τα αλλεργιογόνα. Πόσο μάλλον το οικιακό περιβάλλον, τα οποία είναι ιδανικό μέρος π.χ. για τον πολλαπλασιασμό των μικροσκοπικών ακάρεων της οικιακής σκόνης, που τόσα προβλήματα δημιουργεί στους αλλεργικούς ασθενείς!
Στα σπίτια μας μπορεί επίσης να σχηματιστεί μούχλα και τα μικροσκοπικά σπόρια των μυκήτων  μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ευαισθητοποιημένα άτομα. Δυστυχώς ακόμα και τα αγαπημένα μας κατοικίδια δεν είναι άμοιρα ευθυνών.
Αν ωστόσο ένα σπίτι χωρίς αλλεργιογόνα είναι δύσκολος στόχος,  η αλήθεια είναι  ότι με μερικούς απλούς κανόνες καθαριότητας και υγιεινής, μπορούμε τουλάχιστον να περιορίσουμε το φορτίο των αλλεργιογόνων.
Διαβάστε τους 10 βασικούς  κανόνες γα ένα σπίτι πιο "φιλικό" για όσους υποφέρουν από χρόνιες αναπνευστικές αλλεργίες στα ακάρεα της σκόνης, την μούχλα ή άλλα αλλεργιογόνα:

1. Ελέγξτε τα συστήματα εξαερισμού και τα φίλτρα των κλιματιστικών.

Είναι πάντα σημαντικό, αλλά ακόμη περισσότερο για εκείνους που υποφέρουν από αλλεργίες στη σκόνη και στο τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων.  Κρατήστε τα καθαρά!
Δημιουργήστε ένα υγιές μικροκλίμα

2. Αποφύγετε τις ψηλές θερμοκρασίες. 
 Ιδανικά η θερμοκρασία δωματίου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 21 ° C και η περιεκτικότητα σε υγρασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%. Δημιουργήστε  ένα υγιές μικροκλίμα που θα βοηθήσει τους αεραγωγούς σας.

3. Αντι-αλλεργικά καλύμματα

¨Οσοι υποφέρουν από αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης  θα πρέπει να αντικαταστήσουν τα κλινοσκεπάσματά τους με  ειδικά καλύμματα για τα στρώματα και τα μαξιλάρια τους.

4.  "Minimal" επίπλωση

Μειώστε τα έπιπλα, τα διακοσμητικά, τα μεγάλα χαλιά και τις μοκέτες. Προτιμήστε δερμάτινους καναπέδες και πολυθρόνες. Αποφύγετε βαριές κουρτίνες.

5. Ελέγξτε για τυχόν διαρροές νερού

Ελέγχετε περιοδικά τις συσκευές σας (πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, θερμοσίφωνες, κ.λπ.), για να τυχόν μικρές διαρροές νερού που δημιουργούν περιοχές υγρασίας στο σπίτι, διότι βοηθούν τον σχηματισμό μούχλας

6. Ελέγξτε την υγρασία στο μπάνιο

Για να αποφύγετε την μούχλα στο μπάνιο πρέπει να αποφύγετε την υπερβολική συγκέντρωση υδρατμων. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα ή αερίσ
τε καλά μετά το ντουζ. Μία φορά την εβδομάδα, πλύνετε τις γωνίες με εμβάπτιση όλη τη νύχτα σε νερό και γάλα.

7. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα

Όταν καθαρίζετε να χρησιμοποιείτε πάντα ηλεκτρική σκούπα, η οποία δεν διασκορπίζει τη βρωμιά όπως η σκούπα και η σφουγγαρίστρα, και χρησιμοποιείστε για ξεσκόνισμα αντιστατικό σκουπάκι και όχι το κλασικό πανί. Να καθαρίζετε συχνά, να αερίζετε τα δωμάτια και να χρησιμοποιείτε μάσκες αν είστε αλλεργικοί.

8. Το αγαπημένο σας κατοικίδιο πρέπει να μείνει έξω ...

Από το υπνοδωμάτιο και το γραφείο σας.

9. Προσοχή στα φυτά εσωτερικού χώρου και τα ενυδρεία

Το ενυδρείο συνήθως δημιουργεί υγρασία. Τοποθετήστε το σε ένα ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε το  στάσιμο νερό στα πιάτα των φυτών.

10. Παπούτσια ή παντόφλες;

Με τις σόλες των παπουτσιών μπορούμε να μεταφέρουμε πολλά  αλλεργιογόνα στο σπίτι. Καλύτερα λοιπόν να τα αφήσετε έξω από το σπίτι!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου